Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων



Αποτέλεσμα εικόνας για Αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτωνΑνάσα ζωής στα δημόσια ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες με την αποτροπή της επιβάρυνσης του Επικουρικού Κεφαλαίου αναμένεται να δώσουν τα νέα μέτρα, τα οποία ίσως τελικά μετριάσουν το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η λαίλαπα των ανασφάλιστων οχημάτων 


Από την Δευτέρα 15 Απριλίου, τίθεται σε ισχύ το καθεστώς της αποστολής ειδοποιητηρίων σε κατόχους οχημάτων που δεν είναι ασφαλισμένα, όπως αυτά προκύπτουν από τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ του αρχείου οχημάτων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της βάσης δεδομένων που διατηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.



Την διαδικασία έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία μέσω των ειδοποιητηρίων θα καλεί τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οχημάτων να τα ασφαλίσουν εντός οκτώ ημερών, καταβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο/παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ.

Αν δεν το πράξουν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ και συνοδεύεται από την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, ενώ η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του οδηγού στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

Σε περίπτωση εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος μετά από έλεγχο των αστυνομικών αρχών, αφαιρείται η άδεια οδήγησης του οδηγού και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για δέκα ημέρες και επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ αν το όχημα είναι μοτοσικλέτα, 500 ευρώ αν πρόκειται για επιβατικό ΙΧ και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια ενώ αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι υπότροπος το χρονικό διάστημα αυξάνεται σε τρία χρόνια.

Η διασταύρωση των στοιχείων θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα -τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο- ενώ θα είναι συστηματική για οχήματα που έχουν εντοπισθεί να κινούνται ανασφάλιστα στο παρελθόν ή έχουν εμπλακεί σε ατύχημα χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Η υποχρέωση ασφάλισης ισχύει κανονικά για οχήματα που διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας ασχέτως με το αν οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν ή όχι, ενώ εξαιρούνται τα οχήματα οι κάτοχοι των οποίων έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας, θέτοντάς τα σε ακινησία.
auto.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου