Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ερχεται το ιπτάμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ερχεται το ιπτάμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο!Μπορεί στη Σίλικον Βάλεϊ η μία εταιρεία μετά την άλλη να επενδύουν στην τελειοποίηση των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, όμως η αμερικανική Terrafugia έχει ένα ακόμα πιο φιλόδοξο όραμα για τις μεταφορές του μέλλοντος

Για τους ιδρυτές της το όχημα του μέλλοντος είναι το ιπτάμενο αυτοκίνητο, ένα υβρίδιο αυτοκινήτου-αεροπλάνου, το οποίο θα χωράει μέσα σε ένα γκαράζ και θα μπορεί να κινείται κανονικά στον δρόμο αλλά και να απογειώνεται από οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται αεροδιάδρομο.
Η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει τις πωλήσεις ενός λιγότερου εξελιγμένου οχήματος που μπορεί να κινείται και σε δρόμο και στον αέρα, παρουσίασε αυτές τις ημέρες τα σχέδιά της για το μοντέλο TF-X, που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το όχημα, το οποίο θα κάνει την παρθενική πτήση του σε δύο χρόνια, θα είναι τετραθέσιο, θα χωράει στο γκαράζ ενός σπιτιού και σε πλήρη φόρτιση θα μπορεί να πετάξει σε απόσταση 800 χιλιομέτρων.
Οι υβριδικοί ηλεκτρικοί κινητήρες του θα αποδίδουν 600 ίππους και υπολογίζεται ότι η ταχύτητά του θα φτάνει τα 320 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι οι ανατρεπόμενοι εκτοξευτήρες που θα του επιτρέπουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα στο έδαφος, μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού. Τα φτερά του θα είναι πτυσσόμενα και στην κορυφή τους θα διαθέτουν έλικες που θα το βοηθούν στην απογείωση, ενώ η φόρτισή του θα γίνεται είτε μέσω της ίδιας της μηχανής του είτε από σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πτήση μέσω υπολογιστή
Το τελευταίο μοντέλο του ημιαυτόνομου οχήματος, το οποίο παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Πειραματικών Αεροσκαφών στο Ουισκόνσιν, ελέγχεται μέσω υπολογιστή, που σημαίνει ότι οι επιβάτες του θα μπορούν να πληκτρολογούν τη διεύθυνση του προορισμού τους και να αφήνουν το TF-X να κάνει όλα τα υπόλοιπα. Μάλιστα το ιπτάμενο αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να αποφεύγει την κίνηση, την κακοκαιρία αλλά και τους εναέριους χώρους που ελέγχονται από τους πύργους των αεροδρομίων. «Βέβαια αυτός που θα το πιλοτάρει θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν μια επιλεγμένη ζώνη προσγείωσης είναι ασφαλής και θα μπορεί να ακυρώσει την προσγείωση ανά πάσα στιγμή» αναφέρει η εταιρεία. Επίσης δεν θα μπορεί να το χειρίζεται ο οποιοσδήποτε, καθώς θα πρέπει να διαθέτει εκτός από άδεια οδήγησης και άδεια πιλότου.
Στόχος της Terrafugia είναι να προσφέρει «πραγματική μεταφορά από πόρτα σε πόρτα» μέσω του TF-X, το οποίο θα δοκιμαστεί το 2018 και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση το 2024 στο κόστος ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Μέσα σε μερικά χρόνια αναμένεται ότι αυτά τα υβριδικά οχήματα θα καταλάβουν τους αιθέρες. Ηδη μέσα στους επόμενους μήνες θα διαθέσει στο κοινό έναντι 260.000 δολαρίων το προηγούμενο μοντέλο, το Transition. Πρόκειται για ένα διθέσιο όχημα που πετάει με 185 χιλιόμετρα την ώρα, το οποίο ωστόσο χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης και θυμίζει περισσότερο αεροπλάνο.
«Ονειρευόμαστε τη δημιουργία ιπτάμενων αυτοκινήτων από την αλλαγή του αιώνα. Το αεροπλάνο "Transition", που θα κυκλοφορεί νόμιμα και στους δρόμους, είναι το πρώτο βήμα για το ιπτάμενο αυτοκίνητο. Ξεκινάμε με δοκιμασμένη τεχνολογία και ο οδικός χάρτης του προϊόντος μας είναι σχεδιασμένος ώστε να κάνει την ατομική αεροπλοΐα σταδιακά ασφαλέστερη και πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού» ανέφεραν οι ιδρυτές της Terrafugia και φίλοι από το πανεπιστήμιο, Καρλ Ντίτριχ, Σάμιουελ Σβάιγκαρτ, Αννα Μράτσεκ και Αλεξ Μιν.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου